Incursiune în lumea armânească Apreciatul regizor constănțean Toma Enache, care s-a afirmat în lumea filmului cu producția de mare succes „Nu sunt faimos, dar sunt aromân” – primul lungmetraj în aromână din istoria cinematografiei – revine cu un nou proiect care va captiva, cu siguranță, atenția cinefililor din țară, dar și de peste hotare.  Este vorba despre filmul documentar intitulat „ARMÂNII, de la faimoșii Manakia la Nu sunt faimos…”, care face o incursiune în lumea armânească. Astfel, spectatorii vor putea urmări un film inedit, care îi va purta într-un periplu de neuitat, începând de la primele imagini din Balcani, filmate de doi armâni, pionierii cinematografiei balcanice, frații Manakia, până la primul film din istoria cinematografiei vorbit în aromână, „Nu sunt faimos dar sunt aromân”.

Ce spun Gheorghe Hagi și Simona Halep despre acest film… „Filmul surprinde conexiunea pe care spectatorii înșiși o fac între filmele de după 1905 realizate de frații Manakia și care prezintă imagini din viața și trecutul aromânilor și filmul „Nu sunt faimos…”, care înglobează în povestea lui și situația aromânilor în prezent. Mai mult, documentarul prezintă imagini inedite filmate de frații Manakia după 1905, precum și imagini emoționante surprinse imediat după difuzarea filmului „Nu sunt faimos, dar sunt aromân”, în toate țările în care acesta a rulat. Veți putea auzi și vedea ce spun unii dintre cei mai faimoși armâni despre acest film, de la Gheorghe Hagi la Simona Halep”, se menționează într-un comunicat.

„Concluzia este că, indiferent unde trăiesc, ei reprezintă același nume, aceeași limbă, același popor – Armânii”, a declarat regizorul Toma Enache.

Film vorbit în aromână Filmul documentar „ARMÂNII, de la faimoșii Manakia la Nu sunt faimos…” este vorbit, în cea mai mare parte, în aromână și este o producție independentă, realizată în exclusivitate din fonduri private. Acesta va avea subtitrare în română, engleză, albaneză, macedo-slavă.

Premiera oficială, în Macedonia Premiera oficială va avea loc în Macedonia și Albania, în luna septembrie. În Macedonia, filmul va fi prezentat in premieră chiar la festivalul internațional de film care poartă numele fraților Manakia.

Proiecții de gală la Constanța și București În România, filmul va fi lansat în luna noiembrie, când vor avea loc proiecții de gală în mai multe orașe, printre care București și Constanța.

Pelicula „Nu sunt faimos, dar sunt aromân”, lansată în anul 2013, s-a bucurat de un succes extraordinar, având peste 15.000 de spectatori și clasându-se pe locul al cincilea în topul celor mai vizionate filme românești ale anului.

Premii internaționale și peste 15.000 de spectatori pentru „Nu sunt faimos…” Filmul „Nu sunt faimos, dar sunt aromân” a obținut numeroase premii naționale și internaționale, la importante festivaluri de film. Dintre acestea menționăm: Best Balkan Spirit, la Balkan Film and Food Festival, Pogradec, Albania, 2014, Premio „Unica”, la Babel Film Festival din Sardinia, Italia, 2013, pentru cea mai bună reprezentare a unei minorități lingvistice într-un film, Premiul pentru debut în regie de film – Clacheta de aur – acordat lui Toma Enache de Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România, în 2013. Același film a mai câștigat Premiul pentru originalitate în promovarea identității culturale la Festivalul Internațional de Film Etnografic „FIFE Zlatna 2014”. După premiera istorică din SUA, primarul New York-ului a proclamat ziua de 5 iunie drept Ziua prezervării culturii vlahe/armânești în metropola americană.

Citește tot articolul aici.