Pe un fundal muzical inspirat din sevele misterioșilor și zbuciumaților Balcani, cântecul La cutar’i interpretat de Mara&Subcarpați introduce și menține spectatorul, pe tot parcursul filmului, într-o lume legendară și tumultuoasă. Versuri și melodie sugerează, deopotrivă, visare și acțiune: Loai cârliglu, more sh-cu tâmbarea/Feciu-n sus, ân sus, cărarea…/Luai toiagul şi cojocul…

Toma Enache ne prilejuiește un interesant și rotund periplu în armânamea(lumea armânească) din vremea legendarilor frați Ianaki(1878 – 1954) şiMilton Manakia(1882 –1964), născuți la Avdella, într-o familie de păstori armâni. Cei doi frați au nemurit, în poze și filme, ţinuturile locuite de armâni.

Frații ManakiaIanaki, dedicat portretului de studio, Milton imaginilor surprinse, instantaneu, prin sate- s-au pus în slujba armânilor. La sărbători, târguri, nunţi, înmormântări… Imagini ale comunităților de armâni, realizate în perioada de pionierat fotografic și cinematografic, au avut șansa ca, după 1907, să fie imortalizate cu o cameră Bioscope 300, cumpărată de la Charles Urban & Co.

Documentarul lui Toma Enache realizează o selecție riguroasă, făcută însă din inimă, a celor mai reușite fotografii și filme ale fraților Manakia. Imaginile se deruleză pe un scenariu bine articulat. Fotografii cu o bunică, Despina, în vârstă de 107 ani, filmată în fața casei părintești, în timp ce torcea, o Horă naţională a armânilor și alte fotografii prețioase de secol XIX, desprinse din viața armânilor, fac deliciul spectatorului contemporan. Expresia, atitudinea, viața palpitând dincolo de timpuri dobândesc și mai mare valoare, datorită unui montaj profesionist.

De la legendarii Manakia, fotografi ai Curţii Otomane, care au filmat vizita lui Mehmed Reshad V la Bitolia şi Salonic, dar și fotografii oficiali ai lui Alexandru Karagheorghevici, regele Serbiei, documentarul ARMÂNII, de la faimoșii Manakia la Nu sunt faimos, dar sunt armân reiterează parcursul armânilor și, mai ales, conexiunea sufletească: Trecut – Prezent. Inclusiv, trecerea în revistă a cercetătorilor de renume care s-au ocupat de trecutul și istoria armânilor: Gustave Weigand, Tede Khal. De la imagini din viața și trecutul armânilor până la primul film artistic realizat, de același Toma Enache, în limba armână, Nu sunt faimos dar sunt armân(situația armânilor în prezent), destinul armânilor este punctat de similare momente de agonie și extaz. Succesul de care se bucură filmul Nu sunt faimos, dar sunt armân constituie o constată și, de aceea, în documentarul Armânii, de la faimoșii Manakia…., legătura sufletească între legendarii contemporani Manakia și contemporanulToma Enache(Nu sunt faimos dar sunt armân) este naturală și de bun simț, indiferent de ce vor gândi- poate- sau vor spune cârîitori de serviciu ai acestor timpuri.

Apreciez demersul artistic curajos al lui Toma Enache, care face pentru armâni ceea ce făceau- la vremea lor- frații Manakia. În fond, indiferent unde viețuiesc, Armânii își trag seva de la aceleași izvoare și se bucură de razele unui soarenedisicat. Întreg și Rotund. Sprijiniți de un al treisprezecelea adevăr, denumit profund și poetic: Vreare/ Iubire. Aș mai adăuga cuvântul Tinie/Respect față de familie, tradiție și limbă pe care, din păcate, copiii armâni nu au posibilitatea să o învețe și să o vorbească în școli.

ARMÂNII, de la faimoșii Manakia la Nu sunt faimos, dar sunt armâneste un film plin de prospețime și naturalețe- rostit în armână și subtitrat în română-pe care îl recomand nu numai armânilor, ci și românilor. Nu strică să mai învățăm și noi, Românii, despre una sau despre alta…

Citește restul articolului aici.

” Hârșeati, azâ hi ghini/Bucură-te, azi ești bine

Ţi-i aţea bană mâni v-aș aflii / Cum va fi mâine, o să aflii

Ş’ca’s mutrescu soarili/ Când vei privi, din nou, soarele.”

Nushi TulliuLa cutar’i (La stână)

Vineri, 27 noiembrie, la Cinema Glendale Art Cafe, am vizionat, în premieră, filmul ARMÂNII, de la faimoșii Manakia la Nu sunt faimos, dar sunt armân/ Armânii, di la faimoșl’i Manakia, pân di Nu hiu faimos, ama hiu armân.

Genul: Documentar

Durata: 72 minute

Regia: Toma Enache

Distribuitor: Asociația Culturală “La Steaua”