Știri despre ”Armânii, de la faimoșii Manakia la Nu sunt faimos…”

Știri despre ”Nu sunt faimos, dar sunt aromân”

Catia Maxim: Legendari și contemporani

Catia Maxim: Legendari și contemporani

Pe un fundal muzical inspirat din sevele misterioșilor și zbuciumaților Balcani, cântecul La cutar’i interpretat de Mara&Subcarpați introduce și menține spectatorul, pe tot parcursul filmului, într-o lume legendară și tumultuoasă. Versuri și melodie sugerează,...

Adina Buzatu a debutat în cinematografie

999570_761835390508653_204345757_n

Deschisă provocărilor artistice de orice fel, Adina Buzatu a păşit cu dreptul pe platourile de filmare. Stilistul a acceptat invitaţia regizorului Toma Enache de a apărea în producţia “Nu sunt faimos, dar sunt aromân”, care va putea fi vizionată începând de mâine în cinematografele din România.

Adina Buzatu a interpretat pe platourile de filmare propriul rol, acela de stilist şi proprietar de magazine, dar nu în Romania, ci în Statele Unite. “Am avut puţine emoţii, pentru că mă aflu la prima experienţă de acest gen, sper însă că m-am descurcat decent. Mi-a plăcut foarte mult proiectul lui Toma Enache, mi se pare o idee foarte bună, şi am acceptat cu plăcere invitaţia sa de a apărea în film”, a declarat Adina Buzatu, care a realizat şi o parte din costumele producţiei, mai precis vestimentaţia personajului principal masculin.

Omul zilei – Toma Enache

Aromân de origine, nu este la prima lui tentativă de a pune în valoare moştenirea machidonilor.

 100_0940-1024x681

   În 2001, el prezenta pe scena Teatrului Naţiunilor din Skopje spectacolul “Conu Leonida faţă cu reacţiunea”, în aromână, piesa fiind jucată apoi în România şi Bulgaria. De puţin timp, regizorul a încheiat lucrul la primul film din istoria cinematografiei mondiale, vorbit în aromână. “Nu hiu faimos ama hiu aromân” (“Nu sunt faimos, dar sunt aromân”) s-a filmat în şapte oraşe din patru ţări, cu participarea comunităţilor aromâne, iar din distribuţie au făcut parte numai actori cu origini armâneşti. Filmul va avea premiera în această toamnă şi va fi distribuit în cinematografele din toată ţara. “Sper din tot sufletul ca publicul să vină în număr mare la acesta premieră, unică în istoria cinematografiei. Filmul este subtitrat în limba română şi are la bază o poveste de dragoste între regizorul Toni Caramuşat şi o fată misterioasă, numită Armânamea. Vorbim despre o dramă romantică”, a declarat regizorul, Toma Enache.

Pentru demersul său singular, Jurnalul Naţional îl declară pe regizorul Toma Enache “Omul Zilei”.

 Sursa : http://jurnalul.ro/calendar/omul-zilei-toma-enache-649833.html

 

 

Primul film aromân este gata 

”Este gata filmul, sunt foarte bucuros. Sunt foarte mulţumit de rezultatul final. Mai bine de atât nu se putea, era imposibil.A spus regizorul Toma Enache.

afis_A

 Pelicula ”Nu sunt faimos, dar sunt aromân” va ajunge în cinematografe în toamna acestui an. La doi ani de la începerea filmărilor, pelicula ”Nu sunt faimos, dar sunt aromân” este gata. Regizorul Toma Enache spune că toată munca de producţie este încheiată. Pelicula are o durată de o oră şi 48 de minute, din care cinci minute reprezintă genericul de final. Trailerul va fi prezentat la mijlocul acestei luni. Prezentarea în cinematografe va avea loc în toamna acestui an. ”Trebuie să ne pregătim pentru lansare, pentru promovare”, explică Toma Enache.

Doi ani de muncă

Toma Enache lucrează de doi ani la acest film. Primii paşi au fost făcuţi în iulie 2011. Ar fi durat mai puţin, dacă ar fi avut asigurată finanţarea. ”Un an am aşteptat pentru că nu am avut bani. Din decembrie 2011 până în noiembrie 2012 nu am făcut nimic”, spune el. Cu totul, filmul a costat 360.000 de euro, dacă se ia în consideraţie şi sprijinul acordat în natură, dar o bună parte din ajutor a fost acordată gratuit. S-a filmat până în noiembrie 2012, în Los Angeles, pe Walk of Fame şi la Kodak Theatre, în Macedonia, Grecia, Albania şi România, în Constanţa, Bucureşti şi Peştera Ponicova. A urmat o parte de muncă grea, în studio, la postproducţie. La casting au participat peste 300 de persoane, din care au fost selectate aproape 40. Rolul principal feminin este interpretat de un top model de origine aromână care trăieşte şi lucrează în Hollywood, Linda Croitoru, iar cel masculin de Toma Enache. Circa 80% din cei implicaţi au descendenţă aromână. Filmul va rula în toate ţările balcanice în care locuiesc aromâni.

Primul film în aromână

”Nu sunt faimos, dar sunt aromân” este primul lungmetraj în aromână. Au mai existat filme de acest gen, dar documentare. ”Aromânii au o tradiţie în cinematografie. Primele imagini din Balcani au fost filmate în anii 1900, de fraţii Manakia, Ianaki şi Milton, care erau aromâni, născuţi la Avdella, în Grecia. E cazul să facem o legătură, la mai bine de o sută de ani, cu primele imagini nevorbite. Nu s-a mai făcut niciodată un lungmetraj în aromână”, spunea Toma Enache la debutul filmărilor. Pelicula va fi titrată în română, în cinematografele din ţară.

Sursa: http://www.romanialibera.ro/cultura/film/primul-film-aroman-este-gata-306652.html

Primul film aromân, cu topmodelul Linda Croitoru de la Hollywood

  
Prima producţie turnată exclusiv în aromână, cu actori şi regizor aromâni, va fi lansată pe marile ecrane la toamnă.  Rolul principal feminin este interpretat de un topmodel de origine aromână de la Hollywood, Linda Croitoru, iar cel masculin – de regizorul Toma Enache. 

072cdcdbcd4253ed6d99d39eab4de6cf

Aromânii se pregătesc pentru marele eveniment cinematografic care va avea loc la toamnă. „Nu hiu faimos ama hiu armân“ este primul lungmetraj realizat exclusiv în aromână. Nu sunt faimos, dar sunt aromân“ („Nu hiu faimos ama hiu armân“) este o dramă romantică ce spune povestea lui Toni Caramuşat, un regizor faimos, fascinat de ideea că ar putea descoperi un al 13-lea adevăr absolut despre aromâni. Primele 12 adevăruri au fost strânse de lingvistul Matilda Caragiu-Marioţeanu într-un Dodecalog al aromânilor.
Mitul spune că acest adevăr e purtat de Armânamea, ultima descendentă din neamul sau. Toni se întâlneşte cu fete din întreaga lume, cu speranţa că soarta îi va scoate în cale şi adevărul, şi femeia la care visează. Le va găsi? Şi, dacă da, cu ce preţ? Mesajul filmului: Adevărul uneşte oameni şi destine, indiferent de împrejurări şi timp.
 Povestea filmului a început cu mai mulţi ani în urmă, când Toma Enache s-a hotărât să realizeze primul lungmetraj în aromână. Filmările au început în 2011, în staţiunea Mamaia. A urmat o perioadă dificilă, în care principala problemă a fost strângerea de fonduri. S-a filmat în România (Constanţa, Bucureşti şi Peştera Ponicova), dar şi în Los Angeles, pe Walk of Fame şi la Kodak Theatre, în Macedonia, Grecia, Albania şi România. Filmul este subtitrat în română şi va rula în toate ţările balcanice în care locuiesc aromâni.

  Sursa: http://adevarul.ro/locale/constanta/primul-film-aroman-toma-enache-1_51ef8956c7b855ff566acb50/index.html

,,I’m not famous, but I’m Aromanian”, primul film aromân, din toamnă, în cinematografe

    “Sper din tot sufletul că publicul să vină în număr mare la acesta premieră, unică în istoria cinematografiei. Un film artistic vorbit în aromână, o limbă veche de peste 2000 de ani.” a declarat regizorul Toma Enache.

48520aa5d8ee34c5aed2689db79d6416

 Regizorul Toma Enache, cunoscut pentru succesele sale teatrale, debutează în film cu ideea că a fost ,,datoria sa morală” să realizeze această peliculă. Titlul filmului, ,, I’m not famous , but I’m Aromanian “ , conţine ambiţia aromânilor de a rămâne în istorie, aşa cum au făcut-o de-a lungul timpului, păstrându-şi cu străşnicie tradiţiile.

   ,,Vorbim despre o dramă romantică, cu accente comice”, a declarat regizorul.

   S-a filmat în România, dar și în Los Angeles, pe Walk of Fame şi la Kodak Theatre, în Macedonia, Grecia, Albania şi România, în Constanţa, Bucureşti şi Peştera Ponicova. Rolul principal feminin este interpretat de un top model de origine aromână care trăieşte şi lucrează în Hollywood, Linda Croitoru, iar cel masculin al lui Toni Caramusat, de Toma Enache.

    Filmul spune povestea lui Toni Caramuşat, un regizor faimos, fascinat de ideea că ar putea descoperi un al 13-lea adevăr absolut despre aromâni. Mitul spune că acest adevăr e purtat de Armânamea, ultima descendentă din neamul său. Toni se întâlnește cu fete din întreaga lume, cu speranţa că soarta îi va scoate în cale şi adevărul, şi femeia la care visează. Dacă o va găsi Toni pe Armâneamea şi va reuşi într-un final să salveze istoria neamului, veţi afla la premiera filmului ce va avea loc în toamna acestui an.

Sursa: http://www.dcnews.ro/2013/07/im-not-famous-but-im-aromanian-prima-productie-cinematografica-armaneasca/

„Nu sunt faimos, dar sunt aromân”, povestea unei călătorii iniţiatice

Lungmetrajul care marchează debutul lui Toma Enache în regia de film, dar şi o premieră în industria cinematografică românească, filmul „Nu sunt faimos, dar sunt aromân” va ajunge pe marile ecrane din 25 octombrie, fiind distribuit de MediaPro Distribution.

p1120403

  Regizor artistic, actor şi poet, Toma Enache realizează un proiect cinematografic unic prin dialogurile în exclusivitate în limba aromână, echipa de actori şi realizatori formată aproape integral din aromâni şi printr-o  poveste romanţată, centrată pe originile poporului aromân.

   O producţie cinematografică independentă, filmul Nu sunt faimos, dar sunt aromân, are un buget de aproximativ 360.000 de  euro, finanţarea acestuia provenind în totalitate din surse private.

  Nu sunt faimos, dar sunt aromân (Nu hiu faimos ama hiu arman) este o dramă romantică ce descrie călătoria lui Toni Caramuşat, un regizor faimos, pornit în căutarea adevărului absolut despre originea neamului său. Mitul spune că acest adevăr e purtat de Armânamea, ultima descendentă din neamul său. Toni se întâlneşte cu fete din întreaga lume, cu speranţa că soarta îi va scoate în cale adevărul şi femeia la care visează. Le va găsi? Şi, dacă da, cu ce preţ?

Cunoscut îndeosebi pentru succesele sale la teatrul radiofonic, Toma Enache  a mai realizat atât piese de teatru în aromână ca „Lali Nida s-ampuliseashti cu stranghilji”, „Tenda” sau „Secta a muljeriloru”, cât şi în limba română: „Pluralul englezesc”, „Richard al III-lea”, „Mincinosul”, „O noapte furtunoasă” sau „Alcesta”.

Distribuit de MediaPro Distribution, filmul „Nu sunt faimos, dar sunt aromân” va avea premiera pe 25 octombrie în cinematografele din toată ţara.

Sursa: http://www.gandul.info/magazin/nu-sunt-faimos-dar-sunt-aroman-povestea-unei-calatorii-initiatice-video-11352242