mincinosul foto

Una dintre cele mai de succes piese de teatru în aromână, Mincinosul, se întoarce în Constanța.

Spectacolul regizat de Toma Enache va putea fi în Constanța pe 21 noiembrie, la Teatrul Elpis, de la ora 17.00.

Piesa s-a mai jucat de două ori în Constanța, dar de data aceasta urcă pe scenă șase actori noi. Îi veți putea urmări pe Toma Enache, Teodora Calagiu Garofil, Petrică Moraru, Eliza Nirlu, Adrian Anghel (actor român care a învățat aromână), Teodora Vasu, Andrei Geavela, Cristi Stere și Vasi Stere. Piesa a avut zeci de reprezentanții în ultimii șapte ani, în întreaga țară.

Spectacolele sunt organizate cu sprijinul Comunității Armâne din România. Biletele și invitațiile se pot obține de la sediul Comunității Aromâne din Constanța.

„Mulţumesc tuturor actorilor şi colaboratorilor la acest spectacol pentru entuziasmul şi dăruirea lor! Şi nu în ultimul rând doresc să mulţumesc părtaşului meu la bucuria traducerii textului, alături de care cuvintele vechi au căpătat sensuri noi, minciunile au devenit flori spirituale, vechimea limbii arătându-şi tot farmecul. Sper ca această întâlnire, chiar dacă s-a desfăşurat sub auspiciile „Mincinosului”, a lăsat în fiecare din noi un sâmbure de adevăr şi o floare gata să înfloarească”, a declarat Toma Enache.11259767_616454515164418_3306987771691646784_n

Regizorul Toma Enache a anunțat că pregătește și lansarea unui documentar despre armâni și despre frații Manakia, lansare care va avea loc în viitorul apropiat. Premiere de gală ale documentarului vor avea loc în București (27 noiembrie), Constanța (28 noiembrie), Tulcea (29 noiembrie), Slobozia (30 noiembrie), Călărași (2 decembrie). Există posibilitatea ca documentarul să fie prezentat și în alte localități.

Filmul documentar „ARMÂNII, de la faimoșii Manakia la Nu sunt faimos…” face o incursiune în lumea armânească, începând cu primele imagini din Balcani, filmate de doi armâni, pionierii cinematografiei balcanice Milton și Ianaki Manakia, până la primul film din istoria cinematografiei vorbit în limba armână, „Nu sunt faimos dar sunt armân”.
Filmul surprinde conexiunea pe care spectatorii înșiși o fac, între filmele de după 1905, realizate de frații Manakia și care prezintă imagini din viața și trecutul armânilor și filmul “Nu sunt faimos dar sunt armân”, care înglobează în povestea lui și situația armânilor în prezent.
Concluzia este că indiferent unde trăiesc, Armânii au același nume, vorbesc aceeași limbă și sunt același popor .

Citește tot articolul aici.