Regizorul Toma Enache și-a lansat săptămâna trecută un film documentar special, intitulat ”Armânii, de la frații Manakia la Nu sunt faimos…” Este primul film documentar în aromână prezentat în cinema, un omagiu adus fraților Manakia chiar în limba în care personajele lor nu au putut fi auzite! Documentarul a avut deja o proiecție specială la Festivalul International de film Manakia Brothers. De asemenea, a fost prezent si la Balkan Film&Food Festival din Pogradec, Albania (septembrie 2015).

Filmul face o incursiune în lumea armânească, începând cu primele imagini din Balcani filmate de pionierii cinematografiei balcanice, armânii Milton și Ianaki Manakia și terminând cu primul film din istoria cinematografiei vorbit în limba armână: „Nu sunt faimos dar sunt armân”.
Documentarul surprinde conexiunea pe care spectatorii înșiși o fac, între filmele de după 1905, realizate de frații Manakia și care prezintă imagini din viața și trecutul armânilor și filmul „Nu sunt faimos dar sunt armân”, care înglobează în povestea lui și situația armânilor în prezent.
Concluzia documentarului este că, indiferent unde trăiesc, armânii au același nume, vorbesc aceeași limbă și sunt același popor. Pentru această peliculă, Toma Enache a avut de ales dintre 40 de ore de filmare din timpul prezentării filmului ”Nu sunt faimos, dar sunt armân”, în turneu in Balcani, SUA, Europa. Vor fi imagini din România, Macedonia, Grecia, Albania, Austria, Franța, Germania și SUA, din locuri importante pentru armânii de pretutindeni, pline de istorie, cum ar fi Moskopole, leagănul aromânilor, Krusevo, prima Republică din Balcani, sau Fairfield, SUA, unde s-a înființat, în 1903, Asociația Farșarotul, care funcționează și acum.

Citiți restul articolului aici.